logo GR

Παρασκευή 8, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Η Αγιορειτική Εστία, μετά την επιτυχή διοργάνωση του Πρώτου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου και την ευμενή αποδοχή του από την επιστημονική κοινότητα, αποφάσισε να συνεχίσει την νέα μορφή προβολής και παρουσίασης του επιστημονικού και ερευνητικού έργου που επιτελείται για το Άγιον Όρος με την διοργάνωση του Δεύτερου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου το 2017.

Όπως ήδη είχε υπογραμμισθεί στην εγκύκλιο αναγγελίας του Πρώτου Εργαστηρίου,  στόχος των διεθνών επιστημονικών εργαστηρίων είναι, παράλληλα με την ανάδειξη πρωτότυπων τελικών αποτελεσμάτων και συνθέσεων της επιστημονικής έρευνας, η παρουσίαση της προβληματικής αλλά και των πρώτων αποτελεσμάτων νέων ατομικών ερευνών αλλά και συλλογικών ερευνητικών προγραμμάτων που βρίσκονται εν εξελίξει. 

Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στα μέλη της επιστημονικής κοινότητας όχι μόνο να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, αλλά και να γνωστοποιήσουν τα πρώτα ή εν εξελίξει στάδια ατομικών ή συλλογικών ερευνητικών δραστηριοτήτων, παρουσιάζοντας συγχρόνως τα πρώτα (όχι κατ᾽ ανάγκην τελικά) ερευνητικά αποτελέσματα. Κύρια επιδίωξη των Διεθνών Επιστημονικών Εργαστηρίων είναι η ανάπτυξη ενός γόνιμου πραγματικού διαλόγου, ο οποίος θα εμπλουτίσει και θα διευρύνει την προβληματική των ερευνών, συμβάλλοντας έτσι στην αρτιότερη ολοκλήρωσή τους. Είναι αυτονόητο ότι η θεματολογία των εισηγήσεων ή/και παρουσιάσεων θα αφορά άμεσα το Άγιον Όρος (π.χ. ιστορία, τέχνη, θεολογία, δίκαιο, θεσμοί, φιλολογία, αρχαιολογία, ιστορία τέχνης, αρχιτεκτονική, φυσικό περιβάλλον, άλλες εικαστικές τέχνες, συντήρηση έργων τέχνης, κ.λπ.).

Το Δεύτερο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο θα διεξαχθεί το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 στη Θεσσαλονίκη.

Η Αγιορειτική Εστία δράττεται της ευκαιρίας να ενημερώσει ότι θα προηγηθεί του Εργαστηρίου, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017, ανεξάρτητη οργανωτικά, Επιστημονική Ημερίδα αφιερωμένη στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές. Η ημερίδα στοχεύει στην πολυεπίπεδη επανεξέταση του ιερού μνημείου και στην παρουσίαση νέων στοιχείων και προβληματισμών που προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντηρήσεως των τοιχογραφιών του.

Κάθε εισήγηση του Επιστημονικού Εργαστηρίου θα έχει διάρκεια 20 λεπτών και αμέσως μετά την παρουσίασή της θα ακολουθεί 10λεπτη συζήτηση για αυτήν. Το σύνολο των εισηγήσεων που θα περιληφθούν στο Πρόγραμμα δεν θα υπερβαίνει τις 15.

Για τη οργάνωση και διεξαγωγή των εργασιών του Δεύτερου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Αγιορειτικής Εστίας, με σχετική απόφασή του, συγκρότησε την Επιστημονική - Οργανωτική Επιτροπή του Δεύτερου Εργαστηρίου η σύνθεση της οποίας έχει ως ακολούθως Επιστημονικής:

Πρόεδρος

Κρίτων Χρυσοχοΐδης, Ομότιμος Δ/ντής Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ως Πρόεδρος

Μέλη

Ιερομόναχος Νικόδημος Λαυριώτης

Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου

Γέρων Συμεών Διονυσιάτης

Ιωάννης Κανονίδης, Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους

Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ

Αθανάσιος Σέμογλου, Αναπλ. Καθηγητής Βυζαντινής αρχαιολογίας & τέχνης / Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ

Στέφανος Διαμαντής, Δασολόγος - Φυτοπαθολόγος. Τακτικός Ερευνητής Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών

Πλούταρχος Θεοχαρίδης, Αρχιτέκτων

Φαίδων Χατζηαντωνίου, Αρχιτέκτων – Αναστηλωτής

_____________________________________________________

για το συνολικό Πρόγραμμα... πατήστε ΕΔΩ

_____________________________________________________

για τις περιλήψεις της Ημερίδας... πατήστε ΕΔΩ

για τις περιλήψεις του Εργαστηρίου... πατήστε ΕΔΩ

_____________________________________________________

Οργάνωση

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Μαρία Γιαννέλου, Προϊσταμένη Οικονομικών & Διοικητικών υπηρεσιών

ΠΡΟΒΟΛΗ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Χρήστος Δόκαλης

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ-ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Ευάγγελος Τσικούρας, Όλγα Κοτσαμπάς, Κική Αθανασιάδου, Κώστας Αργυρόπουλος

_____________________________________________________

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 2310263308 ή να αποστείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην ακόλουθη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

_____________________________________________________

Είσοδος ΕΛΕΥΘΕΡΗ

_____________________________________________________

Επίσης θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε, ότι το οπτικοακουστικό υλικό των εργασιών του Πρώτου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου, έχει από καιρό αναρτηθεί στην Ιστοσελίδα της Αγιορειτικής Εστίας και είναι διαθέσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο (http://www.agioritikiestia.gr/el/ergasthria/515-video-ergasthrio-agioreitikis).

 

 

facebook

Newsletter


E-shop