logo GR

6-19 Απριλίου 2024


Το Σάββατο 6 Απριλίου, παραμονή της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ, η Αγιορειτική Εστία εγκαινιάζει στη γενέθλια γη του φωτογράφου Γιώργου Πούπη την έκθεση φωτογραφίας: «Ύψωσις. Ο Σταυρός στην γη του Αγίου Όρους», στο πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Γρεβενών.


Το φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση, αποτελεί μέρος των φωτογραφιών του αείμνηστου φωτογράφου, ο οποίος απαθανάτισε με την ιδιαίτερη ματιά  και την δική του πολύ προσωπική αισθητική, τους υπαίθριους σταυρούς που βρίσκονται στην Αθωνική Πολιτεία. Το συγκεκριμένο φωτογραφικό υλικό συγκέντρωσε με υπομονή και αγάπη ο Γιώργος Πούπης σε κάθε ένα από τα πολυάριθμα ταξίδια που πραγματοποίησε στο Άγιον Όρος κατά την τριακονταετή εργασία του εκεί.

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας από τις 28/2 έως τις 7/5 2022 και ακολούθως ταξίδεψε στην πόλη Βέλικο Τύρνοβο της Βουλγαρίας, όπου και παρουσιάστηκε από τις 18/10 έως τις 8/11 2023, ενώ επίσης εκδόθηκε ο κατάλογός της έκθεσης που περιλαμβάνει κείμενο του Αρχιμανδρίτη Βασίλειου Γοντικάκη, Προηγούμενου της Ιεράς Μονής Ιβήρων με τίτλο «Ὁ Σταυρὸς (καὶ οἱ σταυροὶ) στὸ Ἅγιον Ὄρος» και ένα μικρό κείμενο του ίδιου του φωτογράφου.
    

Γιώργος Πούπης (1950 – 2018)
«…είναι θέμα αισθητικής»

Ο Γιώργος Πούπης, με καταγωγή από τα Γρεβενά, γεννήθηκε το 1950. Τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια τα πέρασε στην Πτολεμαΐδα. Το 1968 έφυγε στην Ιταλία, για να σπουδάσει αρχιτεκτονική στο Μιλάνο. Στη διάρκεια των σπουδών του άρχισε να ασχολείται με την φωτογραφία μαθητεύοντας κοντά  σε διάσημους φωτογράφους, ενώ από το 1975 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας και πλαστικών τεχνών. Παράλληλα, μαζί με τον ποιητή Ανδρέα Παγουλάτο ξεκίνησαν μια σειρά συνεντεύξεων με θέμα «Ελληνικότητα και σύγχρονη τέχνη». Συνδέθηκε στενά με σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους της ελληνικής παροικίας στο Παρίσι, όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Ιάννης Ξενάκης, ο Νίκος Κεσσανλής κ.ἄ.
Μετά από δεκαετή απουσία επέστρεψε στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη και συνεργάστηκε με ξένα και ελληνικά πρακτορεία και ιστορικά περιοδικά. Υπήρξε βασικός συνεργάτης του Οργανισμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Θεσσαλονίκη 1997», ενώ ήταν και αποκλειστικός φωτογράφος του πολιτιστικού ένθετου «Πανσέληνος» της εφημερίδας Μακεδονία. Πολυετής ήταν επίσης και η συνεργασία του με τον αείμνηστο Μανόλη Ανδρόνικο στην Βεργίνα και τον Δημήτρη Παντερμαλή στο Δίον.
Ταξίδεψε στην Ελλάδα, την Μικρά Ασία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, όπου φωτογράφισε μνημεία, σκηνές της καθημερινότητας, αστικά τοπία, καθώς και την ύπαιθρο. Άνθρωπος καλλιεργημένος, αγαπούσε την μουσική, τα βιβλία και ιδιαίτερα την ζωγραφική, και δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί καλλιτέχνες τον εμπιστεύτηκαν για να φωτογραφίσει τα έργα τους˙ ένας καλλιτέχνης φωτογράφος για τον οποίον όλα ήταν «…θέμα αισθητικής», όπως χαρακτηριστικά έλεγε συχνά σε συζητήσεις.
Φωτογραφίες του περιέχονται σε πολλές εκδόσεις και φωτογραφικά λευκώματα, ενώ πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό: στο Παρίσι, στην Galeria Diaframa του Μιλάνο, στην γκαλερί ΕΙΡΜΟΣ της Θεσσαλονίκης («Παπαρούνες», 2004, «Πρόσωπα», 2005), στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας («Παναγία Πόρταΐτισσα. Αέναος Ευλογία», 2004), στο Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών, στο Ίδρυμα Ευγενίδου («Σίφνος. Φως και σκιές στου γλαυκού το γειτόνεμα», 2005), στην Πάτρα στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης («Η γενιά του ‘70»), στον Αρτεμώνα Σίφνου, στον πολιτιστικό πολυχώρο ΜΥΛΟ Θεσσαλονίκης («Το πνεύμα του οίνου»), στο Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης («Διαδρομές του νερού στη Θεσσαλονίκη», 2011).

Το Σάββατο 6 Απριλίου μετά τον εσπερινό θα τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη του Γιώργου Πουπη (18:00 στον μητροπολιτικό ναό)  και θα ακολουθήσουν στις 19:00 τα εγκαίνια της έκθεσης  στο πνευματικό κέντρο της μητροπόλεως.

Διάρκεια έκθεσης: 6-19 Απριλίου 2024

Ο Κατάλογος της έκθεσης διατίθεται από το βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως.
 
 
facebook

Newsletter


E-shop