logo GR

15 Σεπτεμβρίου 2015 - 29 Ιανουαρίου 2016

130 ασπρόμαυρες καλλιτεχνικές φωτογραφίες, τεσσάρων φωτογράφων χωρισμένες σε τέσσερις ενότητες παρουσιάστηκαν στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας, αποδεικνύοντας με εντυπωσιακό τρόπο, χάρη στη δυναμική της φωτογραφίας, την ακτινοβολία της Αθωνικής Πολιτείας στον κόσμο αλλά ιδιαίτερα την διαχρονική πρόκληση προς τους καλλιτέχνες, να γνωρίσουν και να αποτυπώσουν αυτή τη μοναδική κοινωνία που επιβιώνει αναλλοίωτα εδώ και δέκα αιώνες.

Στην έκθεση με τον γενικό τίτλο «Άγιον Όρος: κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος» η οποία μοιράζεται σε τέσσερις ενότητες «τόπος», «λατρεία», «βίος» και «πρόσωπα» οι φωτογράφοι Valery Bliznyuk (Ρωσία), Ali Borovali (Τουρκία), Ζbigniew Κοsc (Πολωνία), Zoran Purger (Σερβία) παρουσιάσαν 130 έργα τους.

Ο επιμελητής της έκθεσης, κ. Βαγγέλης Ιωακειμίδης, Δ/ντης του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο σχετικό κείμενο του για την έκθεση γράφει ... για συνέχεια πατήστε εδώ

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου αρχιμανδρίτης Εφραίμ, ο Πρόξενος της Κύπρου κ. Αντώνης Μανδρίτης, η εκπρόσωπος του Ρώσου Προξένου κα., Γιουλιάννα Γκαϊφουντίνοβα, η κα. Ελένη Φύκα Περιφερειακή Σύμβουλος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Εντεταλμένη για θέματα Πολιτισμού, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Χάρης Αηδονόπουλος, Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος των Καρυών κ. Ιωσήφ Ιωσηφίδης, και άλλοι.

Τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγιορειτικής Εστίας εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγιορειτικής Εστίας κ. Θωμάς Ψαρράς, ο οποίος και διάβασε τον χαιρετισμό του κ. Δημάρχου. 

Αναγνώστηκε επίσης ο χαιρετισμός της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους.

Κεντρικός ομιλητής της βραδιάς ήταν ο κ. Βαγγέλης Ιωακειμίδης, Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας και Επιμελητής της Έκθεσης, ο οποίος παρουσίασε στο κοινό τους φωτογράφους και ξενάγησε τον κόσμο στην Έκθεση.

Είχε προηγηθεί την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015 στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Λέξεις και Εικόνες», παρουσία του Επιμελητή της Έκθεσης, όπου πήραν μέρος οι φωτογράφοι της Έκθεσης Borovali, Kosc και Purger, με την συμμετοχή της Αλεξάνδρας Αθανασιάδου, υπεύθυνη καλλιτεχνικού σχεδιασμού και Διεθνών Σχέσεων του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκη και ο Νεκτάριος Αντωνίου, ιστορικός τέχνης και επιστημονικός συνεργάτης της Αγιορειτικής Εστίας, που συντόνιζαν την εξέλιξη της συζήτησης.

Μετά τα εγκαίνια το κοινό παρακολούθησε στην αυλή μουσική εκδήλωση με το μουσικό συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής «Παραδοσιακή κομπανία» με τους μουσικούς Νεκτάριο Αντωνίου τραγούδι, Χάρη Πορφυρίδη λαούτο, Αναστασία Ζαχαριάδου κανονάκι-φωνή και Γιάννη Κουσοφάκη βιολί.

 

έργα του Valery Bliznyuk

έργα του Ali Borovali

έργα του Zbigniew Kosc

έργα του Zoran Purger

_______________________________________________________________

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ 

Διεύθυνση - Συντονισμός Δημήτριος Σαλπιστής

Γενική Επιμέλεια Αναστάσιος Ντούρος 

Επιμέλεια Έκθεσης Βαγγέλης Ιωακειμίδης

Σύμβουλος Μουσειογραφίας Ράνια Σταματάκη

Διοικητική Υποστήριξη Μαρία Γιαννέλου / Όλγα Κοτσαμπάς

Τεχνική Υποστήριξη Ευάγγελος Τσικούρας / Κώστας Αργυρόπουλος / Κική Αθανασιάδου

Ανάρτηση Έργων Ελευθέριος Ράφτης 

Γραφιστική Επιμέλεια Nextline Advertising

Εκτύπωση Banners Alfa Studio Digital Printing

Εκτύπωση Ψηφιακών Έργων Colour Consulting Group

Εκτύπωση εντύπων Thessprint

Κατασκευή Κορνιζών PG Πλαίσιο

 

 

Παράλληλες εκδηλώσεις

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

I' Επιστημονικό Συνέδριο / Το Άγιον Όρος στον 17ο και 18ο αιώνα. Από τους μεταβυζαντινούς στους νεώτερους χρόνους

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Άγιον Όρος. Κατ' εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος (Κατάλογος της ομώνυμης έκθεσης)

Επετειακός τόμος 15ετίας

 

 

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου Επιστημονικού Συνεδρίου της Αγιορειτικής Εστίας για το έτος 2015, το οποίο εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «ΕΣΠΑ 2007-2013» υπό τον γενικό τίτλο «Η μεγάλη Πνευματική και Πολιτιστική Παρακαταθήκη του Αγίου Όρους».

facebook

Newsletter


E-shop