logo GR

Την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022, στο Πολιτιστικό Κέντρο των Αγίων Θεοδώρων Ίμβρου, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία, τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Νίκου Κουκή με τίτλο «Άγιον Όρος. Βίος της ερήμου», την οποία συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου και η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης και είναι ενταγμένη στο επετειακό εορταστικό πρόγραμμα της Μητρόπολης με αφορμή τη συμπλήρωση 250 ετών από την γέννηση του Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού του Ίμβρίου (22 Δεκεμβρίου 1722).

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους, μίλησε για το έργο της Μητρόπολης το τελευταίο διάστημα και αναφέρθηκε στην όμορφη συνεργασία που προηγήθηκε για την υλοποίηση της έκθεσης. Ακολούθως έδωσε τον λόγο στον Αναστάσιο Ντούρο, Διευθυντή της Αγιορειτικής Εστίας, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και Προέδρου του Δ.Σ. κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα και μίλησε τόσο για τις φωτογραφίες και το έργο του Νίκου Κουκή στο Άγιον Όρος, όσο και για την χαρά με την οποία ανταποκρίθηκε ο φορέας στο κάλεσμα της Μητρόπολης για την διοργάνωση της έκθεσης και την παρουσία του οργανισμού στο νησί της Ίμβρου για ακόμα μία φορά, καθώς αυτή είναι η τρίτη έκθεση που παρουσιάζει η Αγιορειτική Εστία στον τόπο αυτό. Ο Νίκος Κουκής, λαμβάνοντας τον λόγο αναφέρθηκε στο οδοιπορικό του στην Μικρά Αγία Άννα το 1994 από το οποίο προέκυψε το υλικό της έκθεσης και ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο και όλους τους συντελεστές της έκθεσης.Τέλος, η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εγκαινίασε την έκθεση διαβάζοντας ένα συγκινητικό μήνυμα και μετά την ομιλία του περιηγήθηκε σε όλες τις φωτογραφίες συνομιλώντας με τον φωτογράφο αλλά και τους συντοπίτες του, που έσπευσαν να τον δουν και λάβουν την ευχή του.
Μετά το τέλος των ομιλιών και μετά από πρόταση του Αναστασίου Ντούρου, ο Παναγιώτατος έδωσε την ευλογία του για την έναρξη προετοιμασίας ημερίδας από την Αγιορειτική Εστία με θέμα τις σχέσεις του Αγίου Όρους με την Ίμβρο, η οποία θα παρουσιαστεί -συν Θεώ- στην Ίμβρο το επόμενο καλοκαίρι.   

Ακολουθεί η ομιλία του Παναγιωτάτου:

Τιμιώτατοι αδελφοί Αρχιερείς,
Εντιμολογιώτατοι Άρχοντες,
Εντιμότατε κύριε Διευθυντά της Αγιορειτικής Εστίας,
Προσφιλέστατοι συμπατριώτες και φίλοι της Ίμβρου,
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Με πολλή χαρά και συγκίνηση τελούμε σήμερα τα εγκαίνια της Έκθεσης φωτογραφίας της Αγιορειτικής Εστίας στο νησί μας, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίων Θεοδώρων, με τον ωραίο τίτλο «Άγιον Όρος. Βίος της ερήμου». Και η έκθεση αυτή, στην οποία παρουσιάζονται περί τα 40 φωτογραφικά έργα του κ. Νικολάου Κουκή, φωτογράφου και μουσικού, οργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ίμβρου και Τενέδου για το «Έτος Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού του Ιμβρίου», με αφορμή τη συμπλήρωση 250 ετών από τη γέννησή του.
Ο Ιερομόναχος Βαρθολομαίος Κουτλουμουσιανός δεν αποτελεί σέμνωμα μόνον της Ίμβρου, αλλά και του Αγιωνύμου Όρους. Εικοσαετής μετέβη στον Άθωνα, εκεί ηνδρώθη πνευματικώς και εκκλησιαστικώς, τον υψηλό πνευματικό πολιτισμό του Αγίου Όρους ενεσάρκωσε και προέβαλε, εκεί έκλεισε ο κύκλος της επίγειας ζωής του, εκεί αναπαύεται, προσδοκών ανάστασιν νεκρών και ζωήν αιώνιον.
Το Άγιον Όρος αποτελεί σάρκα εκ της σαρκός της Εκκλησίας, τόπο αγιασμού και αγιότητος, προσευχής και ασκητικών αγώνων, πλήρους αφιερώσεως εις το «εν, ου εστι χρεία», ζωντανή μαρτυρία της εσχατολογικής ορμής της ζωής της Εκκλησίας. Με βάση αυτά τα βιώματα, ο Βαρθολομαίος κατέστη κήρυκας της μεταμορφωτικής δυνάμεως του Ευαγγελίου και της εν Χριστώ και κατά Χριστόν παιδείας μέσα στον κόσμο.Η Έκθεση υπενθυμίζει έμμεσα τις στενές σχέσεις της Ίμβρου με το Άγιον Όρος, σύμβολο των οποίων αποτελεί ο Βαρθολομαίος Κουτλουμουσιανός. Τα αγιορείτικα μετόχια προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες και στήριξη στην Ίμβρο και τους Ιμβρίους, είχαν καθοριστική συμβολή στην πνευματική, εκπαιδευτική και οικονομική ζωή και ανάπτυξη του νησιού μας. Συνέβαλλαν στην πνευματική ζωή, έδιναν εργασία και εισόδημα στους κατοίκους, οι οποίοι καλλιεργούσαν τα κτήματα των μετοχίων, στήριζαν τους εν ανάγκαις, ενίσχυαν το ορθόδοξο φρόνημα του λαού και την αντοχή του απέναντι στις δυσκολίες. Στο μετόχι των Ταξιαρχών στο Γλυκύ, λειτούργησε και το πρώτο σχολείο της Ίμβρου, το οποίο σηματοδοτεί καμπή στην πνευματική της ιστορία.
Συγχαίρουμε τον κ. Νικόλαο Κουκή για τις εξαίρετες φωτογραφίες του και για τον σεβασμό του προς το Άγιον Όρος. Οι φωτογραφίες αναφέρονται στη Μικρή Αγία Άννα, αγαπημένο τόπο των ασκητών και των αναχωρητών. Ο φακός του κ. Κουκή αποτυπώνει ευλαβικά, φωτεινά πρόσωπα ασκητών, μοναδικές στιγμές από την αγιασμένη «Έρημο του Άγίου Όρους», από τη ζωή της προσευχής και της Θείας λατρείας, από τα διακονήματα, το φιλόξενο αρχονταρίκι, την κοινή τράπεζα, την τέχνη της αγιογραφίας και της αργυροχοίας και άλλα. Οι φωτογραφίες ζωντανεύουν την ασκητική καθημερινότητα, αφιερωμένη ολοκληρωτικά στον Χριστό και στην εφαρμογή των ουρανίων προσταγμάτων Του, ζωή που τρέφεται από την πρόγευση και την προσδοκία της ερχομένης Βασιλείας του.Εκφράζουμε την ευαρέσκειά μας, στο πρόσωπο του Προέδρου της Αγιορειτικής Εστίας, Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα, και του Διευθυντού της κ. Αναστασίου Ντούρου, για τη διοργάνωση της παρούσας έκθεσης φωτογραφίας, για το σταθερό και συγκινητικό ενδιαφέρον για την Ίμβρο μας, και για όσα αξιάγαστα προσφέρουν για την προστασία και την προβολή του πολιτισμού του Αγίου Όρους, με τα συνέδρια, τις εκδόσεις, τις εκθέσεις, τη συμμετοχή σε ευρωπαικά προγράμματα και με άλλες πρωτοβουλίες.
Ευχαριστούμε την Ιερά Μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου και την Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας - Θράκης για τη συμμετοχή στην οργάνωση της Έκθεσης. Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε προς όσους συνέβαλαν προσωπικά στην προετοιμασία και το στήσιμό της. Είμαστε βέβαιοι, ότι οι επισκέπτες θα χαρούν την Έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Τοιουτοτρόπως, θα έχουν και οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων μας, που τώρα βρίσκονται σε διακοπές, την ευκαιρία να την επισκεφθούν.
Κατακλείοντας, ευχαριστούμε όλους σας που ήλθατε στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Άγιον Όρος. Βίος της ερήμου». Όλα τα καλά του Θεού για εσάς και τους αγαπημένους σας.

__________
Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο
 
 
facebook

Newsletter


E-shop