logo GR

25/10 - 17/11/2019
φουαγιέ Δημαρχείου Θεσσαλονίκης

 
Παρουσία της Α.Ε., του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019 τα εγκαίνια της έκθεσης της Αγιορειτικής Εστίας με τίτλο: «Ο Άγιος Δημήτριος στην τέχνη του Αγίου Όρους», στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος αφού συνεχάρη το Δήμαρχο για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της συγκεκριμένης έκθεσης τόνισε χαρακτηριστικά: «Σας ευχαριστώ θερμώς κύριε Δήμαρχε για την πρωτοβουλία που είχατε, στην αρχή της θητείας, να εγκαινιάσετε αυτή την έκθεση, να ξανασυνδέσετε τούτο εδώ το χώρο, που είναι η θεσμική καρδιά της Θεσσαλονίκης με τον Άγιο Δημήτριο, τον πολιούχο της πόλης. Για να μπορέσουμε όλοι από εδώ να στείλουμε τα μηνύματα, από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, και προς το λαό μας και το Έθνος μας αλλά και προς την μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Εμείς οι Έλληνες είμαστε εδώ, μέσα από την παράδοσή μας, την Ιστορία μας, πρωταγωνιστές μέσα σε ταραγμένους καιρούς».


«Καθένας αναλαμβάνει τούτες τις ώρες τις ευθύνες του για το πώς η Θεσσαλονίκη πρέπει να ακτινοβολήσει, για την Ελλάδα αλλά και την ευρωπαϊκή οικογένεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Έχει αξία, όχι μόνο για εμάς τους Έλληνες, έχει αξία γενικότερα, ότι το Βυζάντιο και ο πολιτισμός του ουδέποτε υπήρξαν μέρος του Μεσαίωνα. Αυτός ο μύθος που κάποιοι καλλιέργησαν εντέχνως, επιτέλους διαλύεται και καταλύεται. Άλλοι μπορεί να υπήρξαν μέρος του Μεσαίωνα. Το Βυζάντιο και ο πολιτισμός του, μέσα από τους Πατέρες, ήταν εκείνο το οποίο διέσωσε την κληρονομιά των δύο άλλων πυλώνων του πολιτισμού μας. Διέσωσε την κληρονομιά της Αρχαίας Ελλάδας, διέσωσε την θεσμική κληρονομία της Αρχαίας Ρώμης και έτσι φτάσαμε στην Αναγέννηση. Αυτό, τούτη εδώ η πόλη, κύριε Δήμαρχε, πρέπει να το γνωρίζει και να είναι περήφανη για αυτό!» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, στην αντιφώνησή του τόνισε: «Το εμβληματικό κτίριο του νέου μας Δημαρχείου, το σπίτι των δημοτών της Θεσσαλονίκης, ανοίγει ξανά μετά από χρόνια, για να γιορτάσει τον Άγιο Δημήτριο, σηματοδοτώντας τον σεβασμό στον πολιτισμό και στις παραδόσεις της πόλης μας. Για να καταδείξει την πίστη, την αισιοδοξία της για τις νίκες, τις επιτυχίες που θα έρθουν στο μέλλον. Οι Θεσσαλονικείς έχουμε μια μοναδική χαρά να γιορτάζουμε σήμερα διπλή γιορτή. Η 26η Οκτωβρίου είναι η μέρα του πολιούχου και προστάτη της αλλά είναι και η μέρα της απελευθέρωσης της από τον οθωμανικό ζυγό, στις 26 Οκτωβρίου 1912».

Ο Κ. Ζέρβας έκανε ειδική αναφορά στους στίχους της ποιήτριας Ζωής Καρέλλη: «Παρακαλέστε της πόλης μας τον προστάτη. Μαζευτείτε κάτοικοι της πόλης Θεσσαλονίκης. Ζητείστε και πάλι το θαύμα, να φανεί ο αρχηγός να σας δείξει τον δρόμο. Στρατηγός ο ανίκητος. Άγγελος του καλού, άγιος».
«Θα αγωνισθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να γράψουμε σελίδες δημιουργίας, ακμής και επιτυχιών,  στο βιβλίο της μακραίωνης ιστορίας της πόλης του Κάσσανδρου, της πόλης του Αγίου Δημητρίου» επισήμανε, μεταξύ άλλων.


Εκ μέρους της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, χαιρέτισε με χαρά την έκθεση και συμπλήρωσε «Τὸ Ἅγιον Ὄρος, ἀπὸ τοὺς πρώτους αἰῶνες τῆς συστάσεώς του ὡς μοναστικοῦ κέντρου, συνδέθηκε στενῶς μὲ τὴν πόλι τῆς Θεσσαλονίκης καὶ τὸν προστάτη της ἅγιο Δημήτριο, ὅπως ἄλλωστε μαρτυρεῖ καὶ ἡ ἁγιογράφηση τοῦ ἁγίου σὲ περίοπτο θέσι, στὸν ἀρχαιότατο Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Πρωτάτου, μαζὶ μὲ τοὺς Θεσσαλονικεῖς συμμάρτυρες Νέστορα καὶ Λοῦπο. Συγχαρητήρια ἀξίζουν στὸν Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντῖνο Ζέρβα, πού σὲ ἀγαστὴ συνεργασία μὲ τὴν Ἁγιορειτικὴ Ἑστία, ἀνέλαβε τὸν κόπο καὶ τὴν ὀργάνωσι τῆς Ἐκθέσεως πρὸς τιμὴν τοῦ εορτάζοντος ἁγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, ἀναμένουμε δὲ μὲ χαρὰ τὴν ἐπικειμένη ἐπίσκεψί του στὸ Ἅγιον Ὅρος».

Το δώρο του Δήμου Θεσσαλονίκης ως θερμή ευχαριστία για την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας  στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης ήταν  έκδοση της Αγιορειτικής Εστίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 1700 χρόνων το 2004, από το μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου, στην οποία περιλαμβάνονται 150 απεικονίσεις του αγίου Δημητρίου στα Ιερά Καθιδρύματα του Αγίου Όρους. Το ιδιαίτερο στοιχείο του δώρου, έγκειται στο γεγονός ότι ειδικά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η έκδοση βιβλιοδετήθηκε εκ νέου, σύμφωνα με τα πρότυπα της Βυζαντινής βιβλιοδεσίας, από τον βιβλιοδέτη Μοναχό Κάλλιστο, που διατηρεί το εργαστήριό του, στο κελί της Μεταμορφώσεως της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους.


Στη συνέχεια ο βυζαντινός χορός «Ευδρομούντες» υπό την δ/νση του κ. Γιώργου Πατρώνα απέδωσε την «Ωδή στον Άγιο Δημήτριο».

Μετά το πέρας της τελετής των εγκαινίων, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, προξενικές αρχές, παραγωγικοί φορείς της πόλης και πλήθος κόσμου, ακολούθησε ξενάγηση της Α.Ε., του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπιου Παυλόπουλου από τον Διευθυντή της Αγιορειτικής Εστίας και επιμελητή της έκθεσης, κ. Αναστάσιο Ντούρο στο χώρο της έκθεσης.

Η Έκθεση θα παραμείνει στο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης έως τις 17 Νοεμβρίου 2019.
 

Παρακολουθείστε το ρεπορτάζ της TV100 από την τελετή εγκαινίων της έκθεσης
 


 
facebook

Newsletter


E-shop