logo GR

Στα καλλιτεχνικά ρεύματα και τη ζωγραφική Από τον Διονύσιο εκ Φουρνά στον Φώτη Κόντογλου και στα σύγχρονα εικονογραφικά εργαστήρια του Αγίου Όρους εστίασε το αφιερωμένο στην τέχνη συνέδριο. Οι ανακοινώσεις πραγματεύθηκαν την τέχνη της ζωγραφικής στο Άγιον Όρος από τον 18ο ώς τον 20ό αιώνα. Η τάση επιστροφής στην τέχνη του Πανσελήνου, οι μεγάλοι ζωγράφοι, όπως ο Διονύσιος ο εκ Φουρνά, οι Γαλατσιάνοι και οι Ναζαρηνοί ζωγράφοι, η σύνθεση της παράδοσης με στοιχεία της δυτικής ζωγραφικής, η επίδραση της ρωσικής καλλιτεχνικής παραγωγής και η ίδρυση και λειτουργία αγιογραφικών οίκων, απετέλεσαν κυρίαρχα θέματα του συνεδρίου. Και ακόμη, η ιδεολογική διαμάχη μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας με κυρίαρχη την επιρροή του Φώτη Κόντογλου.

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδος στην Αγιογραφική Τέχνη του Αγίου Όρους, αυτή των τριών τελευταίων αιώνων, μία περίοδος όπου η αυτόχθονη αγιογραφία στο Άγιον Όρος, είτε αναζητεί τις ρίζες της στο παρελθόν των μεγάλων Σχολών αγιογραφίας, είτε επηρεάζεται από την κυριαρχική πίεση της πλούσιας ρωσικής παραγωγής, είτε συνθέτει δημιουργικά την παράδοση με στοιχεία της δυτικής ζωγραφικής. Κυρίως όμως χαρακτηρίζεται από την ιδεολογική διαμάχη μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας με κυρίαρχη την παρουσία, και την επιρροή του Φώτη Κόντογλου. 

Ο Διονύσιος εκ Φουρνά και η τάση επιστροφής στον Πανσέληνο, οι Γαλατσάνοι, οι Ναζαρηνοί ζωγράφοι, η ίδρυση και λειτουργία των Αγιογραφικών Οίκων, οι μαθητές και τελικά η επικυριαρχία του Φώτη Κόντογλου παρουσιάστηκαν με εξαιρετικά πρωτότυπες ανακοινώσεις, που διευρύνουν μια σημαντική πτυχή της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής του Αγίου Όρους, σχετικά άγνωστες.

 

Οι εργασίες του Συνεδρίου που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων των 43ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ του Δήμου Θεσσαλονίκης, άρχισαν την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στις 19.00 στην Αίθουσα Συνεδρίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και συνεχίστηκαν το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008. 

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου χαιρέτησαν η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους.

Χαιρετισμό στο Συνέδριο απέστειλαν o Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Δημήτριος Σιούφας, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Άρης Σπηλιοτόπουλος, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Γιώργος Δαλακούρας, ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης κ. Λουκάς Ανανίκας, ο π.υφυπουργός κ. Γεώργιος Ορφανός, ο π.υφυπουργός κ. Αδάμ Ρεγκούζας και ο Βουλευτής κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

Κατά την ημέρα της έναρξης του Συνεδρίου παρουσίασαν τις εισηγήσεις οι: Αθανάσιος  Παλιούρας, Ομ. Καθ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Από τον Διονύσιο εκ Φουρνά στον Φώτη Κόντογλου και από τον Κόντογλου στις αντιγραφικές αναζητήσεις. Το πρόβλημα της καλλιτεχνικής αυτογνωσίας του 20ου αιώνα» και Ιερομόναχος Λουκάς Ξενοφωντινός:«H περίοδος από τον Διονύσιο εκ Φουρνά μέχρι τον Φώτη Κόντογλου, ως προϋπόθεση για την επίλυση προβλημάτων στη σύγχρονη αγιογραφία.»

____________________________________________________________________________________________________________________________

Χρόνος: 7-9 Νοεμβρίου 2008

 

Χώρος: Αίθουσα Συνεδρίων Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης

 

Πρόγραμμα Συνεδρίου: πατήστε εδώ

 

Περιλήψεις Εισηγήσεων:πατήστε εδώ

 

Επιστημονική Επιτροπή

Πρόεδρος

Αθανάσιος  Παλιούρας, Ομ. Καθ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ιωακείμ Παπάγγελος, Δρ. Αρχαιολόγος, Μέλος

Γεώργιος Κόρδης, Λέκτορας Θεολογικης Σχολής ΕΚΠΑ, ζωγράφος

Σάββας Παντζαρίδης, Υπ. Διδ. Θεολογίας

και εκ μέρους της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους:

Γέρων Συμεών Διονυσιάτης

Γέρων Νικόδημος Αγιοπαυλίτης

 

Οργάνωση Συνεδρίου

Διεύθυνση: Δημήτριος Σαλπιστής

Γραμματεία:Αναστάσιος Ντούρος, Αναστασία Γκιόγκη, Σωτήρης Ευαγγελόπουλος

Τεχνική υποστήριξη: Κώστας Ταχτσίδης

 

Παράλληλες εκδηλώσεις

-

 

facebook

Newsletter


E-shop