logo GR

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

19:30 στην αυλή της Αγιορειτικής Εστίας
 
 
 
Στο πλαίσιο της λειτουργίας της έκθεσης φωτογραφίας του Γιώργου Πούπη στον εκθεσιακό χώρο της  Αγιορειτικής Εστίας με τίτλο «Ύψωσις. Ο Σταυρός στη γη του Αγίου Όρους», οργανώνουμε βραδιά μνήμης για τον αείμνηστο Γιώργο Πουπη,  στην αυλή της Αγιορειτικής Εστίας την Τρίτη 24 Μαΐου 2022 στις 19.30

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν για τον φωτογράφο Γιώργο Πουπη  οι φίλοι του δημοσιογράφοι -συγγραφείς  Χρίστος Ζαφείρης, Ηλίας Κουτσούκος και Γιώργος Σκαμπαρδώνης.

Η έκθεση φωτογραφίας θα συνεχίσει τη λειτουργία της έως  το Σάββατο 28 Μαΐου 2022.

Το φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζεται, αποτελεί μέρος των φωτογραφιών του αείμνηστου φωτογράφου, ο οποίος απαθανάτισε με την ιδιαίτερη ματιά του και την πολύ προσωπική αισθητική του, υπαίθριους σταυρούς που βρίσκονται στην Αθωνική Πολιτεία. Το συγκεκριμένο φωτογραφικό υλικό συγκέντρωσε με υπομονή και αγάπη ο Γιώργος Πούπης σε κάθε ένα από τα πολυάριθμα ταξίδια που πραγματοποίησε στο Άγιον Όρος κατά την τριακονταετή εργασία του εκεί.
Ταυτόχρονα με την έκθεση, κυκλοφόρησε και ο κατάλογός, ο οποίος περιέχει εκτός από το σύνολο των φωτογραφιών της έκθεσης τους χαιρετισμούς της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου, της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και Προέδρου του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα, καθώς επίσης και κείμενο του Αρχιμανδρίτη Βασίλειου Γοντικάκη, Προηγούμενου της Ιεράς Μονής Ιβήρων με τίτλο «Ὁ Σταυρὸς (καὶ οἱ σταυροὶ) στὸ Ἅγιον Ὄρος» και ένα μικρό κείμενο του ίδιου του φωτογράφου.

Βιογραφικό σημείωμα για τον Γιώργο Πούπη (1950 – 2018)
Ο Γιώργος Πούπής γεννήθηκε το 1950 στην Πτολεμαΐδα, όπου έζησε μέχρι το 1968, και στη συνέχεια έφυγε στην Ιταλία, για να σπουδάσει αρχιτεκτονική στο Μιλάνο. Στην διάρκεια των σπουδών του άρχισε να ασχολείται με την φωτογραφία μαθητεύοντας κοντά σε διάσημους φωτογράφους, ενώ από το 1975 εγκαθίσταται στο Παρίσι, όπου παρακολουθεί μαθήματα φωτογραφίας και πλαστικών τεχνών. Παράλληλα, μαζί με τον ποιητή Ανδρέα Παγουλάτο ξεκινούν μια σειρά συνεντεύξεων με θέμα «Ελληνικότητα και σύγχρονη τέχνη», και συνδέεται στενά με σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους της ελληνικής παροικίας στο Παρίσι, όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Ιάννης Ξενάκης, ο Νίκος Κεσσανλής κ.ά.
Μετά από δεκαετή απουσία επέστρεψε στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη και συνεργάστηκε με ξένα και ελληνικά πρακτορεία και ιστορικά περιοδικά. Υπήρξε βασικός συνεργάτης του Οργανισμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Θεσσαλονίκη 1997», ενώ ήταν και αποκλειστικός φωτογράφος του πολιτιστικού ένθετου «Πανσέληνος» της εφημερίδας Μακεδονία. Πολυετής ήταν επίσης και η συνεργασία του με τον αείμνηστο Μανόλη Ανδρόνικο στην Βεργίνα και τον Δημήτρη Παντερμαλή στο Δίον.
Ταξίδεψε στην Ελλάδα, την Μικρά Ασία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, όπου φωτογράφισε μνημεία, σκηνές της καθημερινότητας, αστικά τοπία, καθώς και την ύπαιθρο. Άνθρωπος καλλιεργημένος, αγαπούσε την μουσική, τα βιβλία και ιδιαίτερα την ζωγραφική, και δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί καλλιτέχνες τον εμπιστεύτηκαν για να φωτογραφίσει τα έργα τους˙ ένας καλλιτέχνης φωτογράφος για τον οποίον όλα ήταν «…θέμα αισθητικής», όπως χαρακτηριστικά έλεγε συχνά σε συζητήσεις.
Φωτογραφίες του περιέχονται σε πολλές εκδόσεις και φωτογραφικά λευκώματα, ενώ πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό: στο Παρίσι, στην Galeria Diaframa του Μιλάνο, στην γκαλερί ΕΙΡΜΟΣ της Θεσσαλονίκης («Παπαρούνες», 2004, «Πρόσωπα», 2005), στους εκθεσιακόύς χωρους της ΑγιορειτικΉς Εστίας («Παναγία Πόρταΐτισσα. Αέναος Ευλογία», 2004), στο Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών, στο Ίδρυμα Ευγενίδου («Σίφνος. Φως και σκιές στου γλαυκού το γειτόνεμα», 2005), στην Πάτρα στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης («Η γενιά του ‘70»), στον Αρτεμώνα Σίφνου, στον πολιτιστικό πολυχώρο ΜΥΛΟ Θεσσαλονίκης («Το πνεύμα του οίνου»), στο Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης («Διαδρομές του νερού στη Θεσσαλονίκη», 2011).
 
Αγιορειτική Εστία,  Μέγαρο Νεδέλκου, Εγνατίας 109 – Θεσσαλονίκη
Τ. 2310263308 | www.agioritikiestia.gr | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα, Τετάρτη 09:00-16:00 | Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:00- 20:00 | Σάββατο 09:00- 15:00

Ο κατάλογος της έκθεσης διατίθεται από το βιβλιοπωλείο της Αγιορειτικής Εστίας, καθώς επίσης και από το e-shop στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://tinyurl.com/6c8ktarp


 
facebook

Newsletter


E-shop