logo GR

 
Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 13 Σεπτεμβρίου στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη, τα εγκαίνια της Έκθεσης με τίτλο «Άγιον Όρος. Η Κιβωτός της Ορθοδοξίας» που συνδιοργάνωσε η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης και το Mount Athos Foundation of America.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, ενώ παρευρέθηκαν επίσης ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη κ. Συμεών Τέγος, ο Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ κ. Σάββας, ο Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας, ο Διευθυντής της Ιακωβείου Βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής, Επίσκοπος Αμισού κ. Ιωακείμ, ο Πρόεδρος της Σχολής κ. Γεώργιος Καντώνης, ο αντιπρόεδρος της Εφορείας, πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μαγουλιάς. Επίσης, παρευρέθηκαν ο Ιερομόναχος Λουκάς Ξενοφωντινός, ο οποίος εκπροσώπησε την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, ο κ. Αναστάσιος Ντούρος Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας Θεσσαλονίκης, ο Robert Allison, Πρόεδρος του Mount Athos Foundation of America, κληρικοί και λαϊκοί καθηγητές της Σχολής, η Αννα Μέρκελ μητέρα μοναχού στο Αγιο Ορος, η διευθύντρια του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου, κα. Χρυσούλα Κουρκουντή, ιερείς και επισκέπτες από τη Βοστώνη και άλλα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στον χαιρετισμό του, ανάμεσα στα άλλα, είπε πως «Το Άγιον Όρος – το Περιβόλι της Παναγίας – είναι μία μοναδική φανέρωση της Εκκλησίας μέσα στον κόσμο. Για περισσότερα από χίλια χρόνια, οι πατέρες του Αγίου Όρους έχουν εργασθεί με τους βαθύτερους τρόπους να συνδεθούν με τον Θεό, καθώς επίσης και ο ένας με τον άλλον». Σε κάποιο άλλη σημείο του χαιρετισμού του ανέφερε ότι «το Άγιον Όρος είναι πραγματικά η Κιβωτός της Ορθοδοξίας, που διατηρεί αναλλοίωτα όλα τα στοιχεία της πνευματικής ζωής που μπορεί να ζήσει κάθε άνθρωπος στον κόσμο, που είναι πρόθυμος να εμβαθύνει στα βάθη της δικής του ψυχής». Τέλος, ευχαρίστησε τόσο την Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης όσο και το Mount Athos Foundation of America, αναφέροντας ότι «Η έκθεση αυτή, στην οποία παρουσιάζονται και τα είκοσι Μοναστήρια του Αγίου Όρους, αποτελεί μια θαυμάσια εισαγωγή στις πνευματικές, αισθητικές, πολιτιστικές και ανθρώπινες αξίες του. Δεν μπορούν όλοι να πάνε στο Άγιον Όρος, διότι δεν τους το επιτρέπει το βατον – η σφραγίδα της μοναστικής του πειθαρχίας. Και ακόμη λιγότεροι θα έχουν κάποτε την ευκαιρία να το πράξουν. Αλλά η σοφία και η εμπειρία του Αγίου Όρους μπορούν να μεταφερθούν στον κόσμο με εκθέσεις όπως αυτή, προσκαλώντας αυτές τις μοναστικές παραδόσεις στην καρδιά και το μυαλό μας, διαβάζοντας τα μεγάλα πνευματικά κείμενα που σώζονται εκεί, και καλλιεργώντας τις τέχνες του Άθω στον νέο κόσμο».

Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, στον Χαιρετισμό της που ανέγνωσε ο Ιερομόναχος Λουκάς Ξενοφωντινός, αναφέρει τα ακόλουθα: « ρθόδοξος παράδοσις, τν ποίαν μς κληροδότησαν ο πρ μν, ναρμονίζει κα σορροπε μεταξ το λικο κα το πευματικο, το ρωμένου κα το μ ρωμένου, το ασθητο κα το πέκεινα, το κτιστο κα το κτίστου. Μέσα π ατ τ πρσμα μοναχικ ζω εναι δυνατν ν γίνη θεολογία κα δοξολογία το Τριαδικο Θεο, ποος δωσε τν δύναμιν, τν μπνευσιν κα τν φώτισιν, λλ κα θεωρία τς νότητος, ποία περβαίνει πσαν φυλν κα γλσσαν, μυστικς κα ενάως πιτελουμένη ες τ ερν Περιβόλαιον τς Κυρίας Θεοτόκου.
Συγχαρητήρια ξίζουν ες τος διοργανωτς τς παρούσης κδηλώσεως, ες τ δρυμα «Mount Athos Foundation of America», δι τν νάδειξιν κα προβολν τς πολιτιστικς κληρονομίας το γίου ρους ν μερικ, ς κα ες τν Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην μερικς κ. λπιδοφόρον δι τν ν γένει στήριξιν κα μπνευσιν, τν ποίαν δαψιλς παρέχει».

Ο Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας, κ. Αναστάσιος Ντούρος, ξεκίνησε την ομιλία του μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και Προέδρου της Αγιορειτικής Εστίας, κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα, καθώς και των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ ακολούθως αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης και στο έργο του φορέα, στην συνεργασία με το Mount Athos Foundation of America και τις μελλοντικές κοινές δράσεις, ενώ μίλησε για την χαρά της πρώτης παρουσίας της Αγιορειτικής Εστίας στην Αμερική, αναφέροντας τα εξής: «Το Άγιον Όρος, είναι μια μεγάλη ευλογία για όλους μας, για ολόκληρη την οικουμένη. Εμείς δε, που το διακονούμε, αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς και την χαρά αυτή θέλουμε να την μοιραστούμε μαζί σας, μέσα από την εκδήλωση που διοργανώνουμε σήμερα. Η έκθεση που εγκαινιάζουμε και η ημερίδα που θα ακολουθήσει, είναι μία από τις πιο σημαντικές δράσεις που έχει κάνει ο φορέας μας μέχρι στιγμής. Έχουμε κάνει κατά το παρελθόν πολλές δράσεις σε χώρες εκτός της Ελλάδος, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που περνάμε τον Ατλαντικό ωκεανό και βρισκόμαστε στον φιλόξενο τόπο της Αμερικής και οφείλω να ομολογήσω ότι είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την εξέλιξη αυτή. Είμαστε σίγουροι ότι η εκδήλωση αυτή είναι μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα».

Ο Robert Allison, Πρόεδρος του Mount Athos Foundation Of America, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ίδρυση του Mount Athos Foundation of America, ενώ διηγήθηκε εμπειρίες από την έρευνα και εντρύφησή του στα κείμενα της βιβλιοθήκης της Μονής Φιλοθέου.
Αμέσως μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, πραγματοποιήθηκε ημερίδα κατά την οποία ο Ιερομόναχος Λουκάς Ξενοφωντινός έκανε μια εκτενή παρουσίαση για την τέχνη του Αγίου Όρους, η Αναστασία Μέρκελ μίλησε για την βιωματική εμπειρία που έχει ως μητέρα ενός αμερικανού μοναχού που εγκαταβιώνει στο Άγιον Όρος, ενώ ο φοιτητής της Σχολής Ηλίας Μορέστ, μίλησε για την εμπειρία από την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος το περασμένο καλοκαίρι. Ακολούθησε εσπερινός στον Ναό της Θεολογικής Σχολής και η απογευματινή συνεδρίαση ξεκίνησε με την παρουσίαση της Alice Sullivan, Καθηγήτριας στο πανεπιστήμιο του Tufts, με θέμα την σχέση των Ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας με τον Άθω, ενώ ακολούθησε η παρουσίαση του αρχείου του Πανεπιστημίου Princeton για το Άγιον Όρος (φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό) από την Julia Gearhart και Maria Alessia Rossi (Princeton University). 

Η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης πρόσφερε ως δώρο στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο ένα πορτραίτο του, φιλοτεχνημένο από τον ζωγράφο Γιώργο Ταξίδη.


Η έκθεση θα παραμείνει στους χώρους του Μαλιώτειου Πολιτιστικού Κέντρου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, και ακολούθως θα ταξιδέψει σε άλλες πόλεις της Αμερικής.
Επιμέλεια έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας
Διάρκεια έως 30 Νοεμβρίου 2022
Χώρος: Maliotis Cultural Center, εντός του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού. 50 Goddard Avenue, Brookline, MA 02445 (www.hchc.edu/maliotis-cultural-center)
 
Αγιορειτική Εστία | Τ. 2310263308 | www.agioritikiestia.gr | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | www.eshop.agioritikiestia.gr
 
facebook

Newsletter


E-shop