logo GR


 
Η Αγιορειτική  Εστία εγκαινιάζει στον εκθεσιακό της χώρο την έκθεση  ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Κερεστετζή με τίτλο «Ακουαρέλες από το Άγιον Όρος». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 στις 19:30 στον κήπο της Αγιορειτικής Εστίας (Μέγαρο Νεδέλκου, Εγνατία 109) από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας κ. Στέλιο Αγγελούδη.

 
 

Ο εικαστικός Κωνσταντίνος Κερεστετζής ταξιδεύει τακτικά στο Άγιον Όρος και αποτυπώνει με τον χρωστήρα και τις ακουαρέλες του «όψεις ιστορικών μονών, σκητών και ασκηταριών, υμνώντας τη μοναξιά τους σε απόκρημνα σημεία κι ακτές» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς στο εισαγωγικό κείμενο της έκθεσης. Η  ενότητα των έργων του στην συγκεκριμένη έκθεση είναι το αποτέλεσμα  της πιο πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθωνική πολιτεία, το 2023, ενώ περιλαμβάνει και μεγάλο αριθμό έργων που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Ο Κωνσταντίνος Κερεστετζής γεννήθηκε το 1969 στην Aδριανή Δράμας. Πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τον Kώστα Mεΐμάρογλου και αργότερα από τον Kώστα Παπατριανταφυλλόπουλο.  Σπούδασε ζωγραφική στην AΣKT Αθηνών κατά τα έτη 1989-1994 στο εργαστήριο του Xρόνη Mπότσογλου και χαρακτική με τον Θανάση Eξαρχόπουλο. Aπό το 1993 έως το 1998 έκανε ελεύθερες σπουδές στην Iσπανία μελετώντας την Iσπανική σχολή στο μουσείο του Πράδο. Zει και εργάζεται στην Aθήνα και στην Κωνσταντινούπολη. Έργα του ανήκουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές και μουσεία στην Eλλάδα, στην Iσπανία και στην Αγγλία ενώ έχει πλήθος ατομικών εκθέσεων στην Ελλάδα την Ισπανία την Κωνσταντινούπολη και το Λονδίνο.


            «Ο Κερεστετζής  δεν επιδιώκει να εντυπωσιάσει με ψεύτικα πλουμίδια. Η ζωγραφική γι’ αυτόν είναι μια εμπειρία μυστική. Μέσα από το εκστατικό του βλέμμα συλλαμβάνει εκτός από τα ιστορικά μνημεία, πράγματα ταπεινά που συγκροτούν τον κόσμο του μοναχού : τους φούρνους της μονής, ένα εικονοστάσι, μια καλαθούνα στο οστεοφυλάκιο. Τα πράγματα που περνούν από το βλέμμα, βγαίνουν απ’ το πινέλο του μέσα σε μίαν ατμόσφαιρα καθαρή, αληθινή. Χωρίς επικίνδυνες απλουστεύσεις, κάνει επιλογή από τα στοιχεία που του χρειάζονται κι αποφεύγει κάθε φλυαρία. Δεν δείχνει λιτανείες και γεροντάδες με κεριά. Δεν πάει να υποβάλλει έναν αέρα μυστικισμού, ούτε επιδιώκει να κερδίσει την προσοχή με βαρύτιμα βυζαντινά εκφραστικά μέσα. Τι είναι υπερβατική εμπειρία; Δεν είναι το να σου συνέβη κάποτε τούτο ή εκείνο το μυστηριώδες, το απολύτως ξένο προς τη λογική, και τα παρόμοια. Είναι το να ζεις καθημερινά μέσα στο κλίμα αυτό του επέκεινα της λογικής και των ορίων. Είναι το να ζεις στο επέκεινα με τον ίδιο περίπου τρόπο με τον οποίο εμείς ζούμε στο ενθάδε. Η ζωγραφική του γίνεται έτσι όργανο για την προσπέλαση της πραγματικότητας, που τελικά μπορεί να καταλήγει σε ένα όραμα».
Γιώργος Μυλωνάς
 

_______________________________________________________________________ 
Επιμέλεια έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος

Διάρκεια έκθεσης: 25/6 έως 30/9

Είσοδος ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας:
  • Δευτέρα, Τετάρτη 9:00- 16:00
  • Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-20:00
  • Σάββατο 9:00-15:00
  • Κυριακές κλειστά

Από 29 Ιουλίου έως 17  Αυγούστου ανοιχτά μόνο από 9:00- 16:00 και στο ίδιο διάστημα Σάββατα και Κυριακές κλειστά.
 
 
facebook

Newsletter


E-shop