logo GR

Η Αγιορειτική Εστία, στην πορεία της πρώτης δεκαπενταετίας της (2001-2015), οργάνωσε 10 Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια, τα οποία  κάλυψαν  ευρύτατη θεματολογία που αναφερόταν στην υπερχιλιετή ιστορία και πνευματικότητα του Αθωνικού μοναχισμού, αλλά και σε ειδικότερα θέματα, όπως η Αρχιτεκτονική, το Περιηγητικό φαινόμενο, η Αγιορειτική Λογιοσύνη, τα Αγιορείτικα Μετόχια κ.α. Σε εκείνα τα συνέδρια  κατατέθηκαν  περισσότερες από 300 επιστημονικές ανακοινώσεις από Έλληνες και ξένους ομιλητές, οι οποίες πρόσθεσαν πολύτιμη νέα γνώση και ανέδειξαν σημαντικές πτυχές της ιστορίας και του βίου της Αθωνικής μοναστικής Πολιτείας.  Στη συνέχεια της πορείας της, η Αγιορειτική Εστία, μετεξελίσσοντας και προσαρμόζοντας  το θεσμό  στις σύγχρονες επιστημονικές προκλήσεις και επιθυμώντας να δώσει βήμα και σε νέους επιστήμονες- ερευνητές, αναπροσάρμοσε τη διοργάνωση σε «Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο» που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση. Οι δύο έως σήμερα διοργανώσεις, 2016 και 2017, στέφθηκαν με επιτυχία δικαιώνοντας την πρωτοβουλία.  

Κύρια επιδίωξη των Διεθνών Επιστημονικών Εργαστηρίων είναι η ανάπτυξη ενός γόνιμου πραγματικού διαλόγου, που  θα εμπλουτίζει και θα διευρύνει την προβληματική των ερευνών, συμβάλλοντας στην αρτιότερη ολοκλήρωσή τους. Είναι αυτονόητο ότι η θεματολογία των εισηγήσεων ή και παρουσιάσεων, θα αφορά άμεσα στο Άγιον Όρος (όπως  ιστορία, τέχνη, θεολογία, δίκαιο, θεσμοί, φιλολογία, αρχαιολογία, ιστορία τέχνης, αρχιτεκτονική,  φυσικό περιβάλλον, άλλες εικαστικές τέχνες, συντήρηση έργων τέχνης, κ.λπ.).

Στο εφετινό «3ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο», που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018, στο αμφιθέατρο «Στεφανος Δραγούμης» του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης, θα συμπεριληφθούν, επιπλέον,  έως και επτά (7) ανακοινώσεις με την μορφή αναρτημένων πινακίδων (posters) από ισάριθμους νέους επιστήμονες ή ομάδες, στους οποίους θα διατεθεί ειδικός χρόνος για παρουσίαση αλλά και επιμέρους, ad hoc συζήτηση του θέματος, που πραγματεύονται.

Πληροφορίες  πρόσκλησης συμμετοχής

Όσοι επιθυμούν  να παρουσιάσουν την επιστημονική τους εργασία για το Άγιον Όρος, μπορούν να αναζητήσουν  στην ιστοσελίδα της Αγιορειτικής Εστίας το Δελτίο Συμμετοχής  με τις οδηγίες συμπλήρωσης του καθώς και  το κείμενο της Επιστημονικής Επιτροπής του Εργαστήριου (https://www.agioritikiestia.gr/el/nea/756-trito-diethnes-epistimoniko-ergastirio-tis-agioreitikis-estias) και να το αποστείλουν συμπληρωμένο στην Αγιορειτική Εστία (ηλεκτρονικά: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ταχυδρομικά:  Αγιορειτική Εστία, Εγνατία 109, ΤΚ 54635 Θεσσαλονίκη,  με fax: 2310 250648).

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής Δελτίων Συμμετοχής: Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Επίσης, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε, ότι το οπτικοακουστικό υλικό των εργασιών του Πρώτου και του Δεύτερου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου, είναι αναρτημένο στην Ιστοσελίδα της Αγιορειτικής Εστίας και διαθέσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο (https://www.agioritikiestia.gr/el/video/515-video-ergasthrio-agioreitikis ,https://www.agioritikiestia.gr/el/video/649-video-ergasthrio-hmerida )

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 2310263308 ή να αποστείλετε μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

 

 

 

facebook

Newsletter


E-shop