logo GR

Ο περιηγητισμός εμφανίζεται στον Άθω ήδη από τις αρχές του 15ου αιώνα και ως φαινόμενο αναπτύσσεται και αυξάνει ιδιαίτερα στον 19ο και ώς τις αρχές του 20ού αιώνα. Εκδηλώνεται πολλές φορές είτε ως ταξίδι με ειδικούς σκοπούς (συλλογή κυρίως χειρογράφων), είτε για την ικανοποίηση περιεργειών και ανησυχιών ή και πνευματικών αναζητήσεων. Τα αθωνικά μνημεία (καθολικά και οικοδομικά συγκροτήματα), οι καλλιτεχνικοί θησαυροί και οι βιβλιοθήκες μέσα από τα μάτια των περιηγητών, οι χαρτογραφικές και φωτογραφικές απεικονίσεις και ακόμη η διαφοροποιημένη ματιά του ορθόδοξου περιηγητή είναι τα κύρια θέματα των επιστημονικών ανακοινώσεων.

 

Στις δυο ημέρες των εργασιών πραγματοποιήθηκε η εις βάθος διερεύνηση τόσο του περιηγητικού φαινόμενου, όσο και ο τρόπος που αυτό εκφράστηκε στο Άγιο Όρος, τα κίνητρα των περιηγητών, επισκεπτών και προσκυνητών των τελευταίων πέντε αιώνων. Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία καταγράφηκαν από τις περιηγητικές εκδόσεις, σε περιοδικά, αρχεία και ιδρύματα στη Ελλάδα και το εξωτερικό που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.

Το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2007 στην Αίθουσα Συνεδρίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του Συνεδρίου, στην οποία  χαιρέτησε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος και ο εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, ενώ την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Διοικητικού Συνεδρίου της  Αγιορειτικής Εστίας κ. Βασίλειος Παπαγεωργόπουλος,

Η τελετή έναρξης συνεχίστηκε με τις εισηγήσεις των Ιόλη Βιγγοπούλου, Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών: «Ο Περιηγητισμός στον Ελλαδικό χώρο 15ος - 20ος αι», Rene R. Gothoni, Καθηγητής Συγκριτικής Θρησκειολογίας Πανεπιστημίου Ελσίνκι, Ειδικός στο Μοναχισμό και Περιηγητισμό « Understanting  pilgrimage to Mount Athos» και Αντώνιος – Αιμίλιος Ταχιάος, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών: « Ρώσοι Περιηγητές».

___________________________________________________________________________________________________________________________________

Χρόνος: 15-17 Δεκεμβρίου 2007

 

Χώρος: Αίθουσα Συνεδρίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης

 

Πρόγραμμα Συνεδρίουπατήστε εδώ

 

Επιστημονική Επιτροπή Συνεδρίου

Πρόεδρος

Αντώνιος - Αιμίλιος Ταχιάος, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ, Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Μέλη

Ιόλη Βιγγοπούλου, Ερευνήτρια, Ινστιτούτο  Νεοελληνικών  Ερευνών/ Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Μίρκα Παλιούρα, Ιστορικός Τέχνης

Πασχάλης Ανδρούδης, Δρ. Αρχαιολόγος

 

Οργάνωση Συνεδρίου

Διεύθυνση: Δημήτριος Σαλπιστής

Γραμματεία: Αναστάσιος Ντούρος, Ευάγγελος Τσικούρας

Τεχνική υποστήριξη: Κώστας Ταχτσίδης

 

Παράλληλες εκδηλώσεις

ΕΚΘΕΣΗ

Πέντε αιώνες περιηγήσεων και προσκυνημάτων στο Άγιον Όρος. 1405-1930 (Νοέμβριος 2007-Ιανουάριος 2008)

 

 

 

facebook

Newsletter


E-shop