logo GR

Παρασκευή 9 - Σάββατο 10 - Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022Η Αγιορειτική Εστία, στο πλαίσιο των θεσμικών εκδηλώσεών της, διοργανώνει ετησίως διεθνή επιστημονική συνάντηση των ερευνητών και επιστημόνων που ασχολούνται με την αθωνική έρευνα με την μορφή Επιστημονικών Εργαστηρίων, αλλά και κατά καιρούς με την μορφή θεματικών Συνεδρίων.
Μετά το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το 2021 με θέμα «Το Άγιον Όρος στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης», την φετινή χρονιά διοργανώνεται το Έκτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο, το οποίο θα λάβει χώραν στην Θεσσαλονίκη από την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου έως την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 στο αμφιθέατρο "Στέφανος Δραγούμης" του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
Η Επιστημονική - Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε οι εργασίες του Επιστημονικού Εργαστηρίου να πραγματοποιηθούν δια ζώσης. Τυχόν αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής του, λόγω των υγειονομικών συνθηκών που θα έχουν διαμορφωθεί την περίοδο εκείνη, θα αποφασισθεί και θα κοινοποιηθεί στις αρχές του Φθινοπώρου.Στόχος των Εργαστηρίων της Αγιορειτικής Εστίας είναι η ανάπτυξη ενός γόνιμου επιστημονικού διαλόγου, ο οποίος θα εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για τον Αγιορειτικό μοναχισμό και θα διευρύνει την προβληματική των αθωνικών ερευνών. Με τα Επιστημονικά Εργαστήρια δίνεται η δυνατότητα στην επιστημονική κοινότητα, μέσω ατομικών ή συλλογικών ανακοινώσεων, να δημοσιοποιήσει τα τελικά αποτελέσματα ερευνών, ή να γνωστοποιήσει πρώιμα ή εν εξελίξει αποτελέσματα εργασιών ή επιστημονικών προγραμμάτων, συμβάλλοντας έτσι στην αρτιότερη ολοκλήρωσή τους.

Αυτονόητο ότι η θεματολογία των εισηγήσεων θα αφορά άμεσα στο Άγιον Όρος (π.χ. ιστορία, τέχνη, θεολογία, δίκαιο, θεσμοί, φιλολογία, αρχαιολογία, ιστορία τέχνης, αρχιτεκτονική,  φυσικό περιβάλλον, άλλες εικαστικές τέχνες, συντήρηση του δομημένου χώρου και έργων τέχνης, κ.λπ.).

Στη διάρκεια των εργασιών του Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου θα παρουσιαστούν έως 25 εισηγήσεις, διάρκειας 20 λεπτών ενώ αμέσως μετά την παρουσίαση εκάστης θα ακολουθεί 10λεπτη συζήτηση επ’ αυτής.

Οι υποψήφιοι ομιλητές πρέπει να συμπληρώσουν το επισυναπτόμενο Δελτίο Συμμετοχής, το οποίο οπωσδήποτε θα συνοδεύεται με περίληψη του θέματός τους (300-600 λέξεις).
Κατά την επιλογή των εισηγήσεων, από την Επιστημονική Επιτροπή, δεν θα ληφθούν υπ’ όψιν δηλώσεις συμμετοχής που δεν συνοδεύονται από περίληψη.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των Δελτίων Συμμετοχής, έχει οριστεί η 31η Ιουλίου 2022.

Κατά την επιλογή των εισηγήσεων που θα περιληφθούν στο τελικό πρόγραμμα θα συνεκτιμηθούν, μεταξύ άλλων, η θεματική αντιπροσωπευτικότητα, το εύρος των προτάσεων, η επεξεργασία και παρουσίαση πρωτότυπου υλικού καθώς και η παρουσίαση νέων ερευνητικών προγραμμάτων. Ιδιαίτερα θα ληφθούν υπόψιν ατομικές ή συλλογικές προτάσεις νέων επιστημόνων.

Για τη οργάνωση και διεξαγωγή των εργασιών του Έκτου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Αγιορειτικής Εστίας, με σχετική απόφασή του, συγκρότησε την Επιστημονική - Οργανωτική Επιτροπή του Εργαστηρίου η σύνθεση της οποίας έχει ως ακολούθως:

Πρόεδρος
Κρίτων Χρυσοχοΐδης, Ομότιμος Δ/ντής Ερευνών, Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Μέλη
  • Γέρων Συμεών Διονυσιάτης
  • Γέρων Φιλόθεος Ιερομόναχος Κουτλουμουσιανός
  • Γέρων Θεόφιλος Ιερομόναχος Παντοκρατορινός
  • Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.
  • Αθανάσιος Σέμογλου, Καθηγητής Βυζαντινής αρχαιολογίας & τέχνης / Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ
  • Στέφανος Διαμαντής, Δασολόγος – Φυτοπαθολόγος, Τακτικός Ερευνητής
  • Πλούταρχος Θεοχαρίδης, Αρχιτέκτονας
  • Φαίδων Χατζηαντωνίου, Αρχιτέκτονας – Αναστηλωτής
  • Νικόλαος Μερτζιμέκης, Δρ Αρχαιολόγος / Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους
  • Δημήτριος Λιάκος, Δρ Αρχαιολόγος / Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους
 
 
 
Η Επιστημονική Επιτροπή
του Έκτου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου 
 

 
  
 Έντυπο δήλωσης συμμετοχής και Όροι και προϋποθέσεις 


__________________________________________________________________________________________________________

 
 
facebook

Newsletter


E-shop